jun 10

Genocide dismissed by Daniel-Hernandez Salazar, Kazerne Dossin, Mechelen

Posted by bruno . Filed under Blogs & experiences we recommend, Kunst & cultuur | No Comments

Van 27 september 2014 tot begin 2015 loopt in Kazerne Dossin een solotentoonstelling van Daniel Hernandez-Salazar (Guatemala, °1956) met als titel ‘Genocide dismissed’.

In Guatemala werden in de jaren 1980 Maya indianen slachtoffer van een genocide. Toen het land de moeilijke overgang naar een democratie inzette, brak in 1998 een protestbeweging los die tot op vandaag opheldering eist over de moordpartijen tijdens de burgeroorlog. Daniel Hernandez-Salazar speelt hierin een zeer belangrijke rol met zijn indringende foto’s van massagraven, slachtoffers en protestevents, gekoppeld aan zijn activisme.

Zijn foto van de protesterende engelfiguur – gecreëerd met een compositie van een portret van een Maya indiaan en de opgegraafde schouderbladen van een omgebrachte indiaan – is in Guatemala en bij uitbreiding in Latijns Amerika, uitgegroeid tot een iconisch beeld. Dit beeld wordt vandaag nog steeds verspreid als teken van protest tegen moorddadige dictaturen.

Bruno Devos treedt samen met Daniel Hernandez-Salazar op als curator van deze tentoonstelling.

Meer informatie over de kunstenaar vindt u via onderstaande link :

http://danielhernandezsalazar.blogspot.be/

Parallel aan de tentoonstelling in Kazerne Dossin opent bij Galerie Verbeeck Van Dyck te Antwerpen eveneens een solotentoonstelling van de kunstenaar met als titel ‘Memento Vitae / Memento Mori’.

Daniel Hernandez-Salazar & Herman Van Goethem

Daniel Hernandez-Salazar & Herman Van Goethem

 

Daniel Hernandez-Salazar bij Kazerne Dossin

Daniel Hernandez-Salazar bij Kazerne Dossin

This entry was posted on dinsdag, juni 10th, 2014 at 16:47 and is filed under Blogs & experiences we recommend, Kunst & cultuur. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*